söndag 17 januari 2016

George R.R. Martin - Riddaren av de sju konungarikena

Det är sagolikt (bokstavligt) att återigen vandra i Martins värld även om vi befinner oss ca 70 år i det förflutna. Eftersom författaren än en gång skjuter på publiceringen av nästa del i serien A Sony of ice and fire så gäller det att njuta av detta lilla verk, som i sitt ursprung bestod av tre separata delar som det svenska förlaget valde att sätta ihop till ett (suveränt beslut). Jag älskar att försöka knäcka koder och att hitta spår av framtiden i forntiden. 

Huvudkaraktären Dunk är väpnare till sir Alan. När denna plötsligt dör, axlar Dunk hans mantel för att få in pengar till brödfödan. Inte anar han att den stiger ska föra honom mot fara, dråp och oväntade möten. Detta är en tid då  ätten Targaryan sitter på järntronen och styr över de sju konungarikena. Verket kan liknas lite vid Tolkiens Bilbo, mer riktad mot barn även om språket bitvis är riktad mot vuxna. 

En sista bön: snälla GRRM sluta redigera och redigera dina verk så till den grad att du till slut börjar om med allt. Vi behöver få veta vad som hände som hände med Snow, hur går det för Brian och kommer Lady Stoneheart få sin hämnd? Ge ut nästa bok!

Betyg: 7

Förlag: Forum 
Sidor: 300
Utgiven: 2015
Översättare: Louise Thulin
Författarland: USA
Genre: fantasy

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar