lördag 25 juli 2015

Dmitrij Gluchovskij - Metro 2034

Det har alltför lång tid sedan jag läste Metro 2033 så det var hög tid att läsa den fristående fortsättningen 2034. Jag rekommenderar er att läsa den på svenska, då översättningen är riktigt bra. Språket är rikligt, inspirerande och vuxet. På sista tiden har jag läst alltför mycket ungdomsböcker med alltför enkelt språk. 

Jag faller direkt för karaktären Homeros som har ett stort intresse för metrons tunnel mixat med bokläsning av den gamla världen. För er som inte läst Metro 2033 så har världen gått åt helvete. Genom kärnvapen, krig och kemikalier har jordens yta blivit obeboelig för människor. I Moskvas tunnelbanor har människor sökt skydd bakom hermetiska portar och lever inom olika hierarkier baserat på religion, ideologi och pengar. I tunnlarna lever också muterade varelser som vandrar mellan ytvärlden och maten i tunnlarna. 

Jag älskar att vara tillbaka i Metrons värld, framförallt att få återglimtar av händelser och karaktärer från den första boken. Spänningen i boken är alltid där då författaren har en magisk förmåga att göra dra ut på en historia som ändå aldrig blir tråkig. Bitvis blir händelserna lite väl uppenbara eller snarare barnsligt enkla, men allt har ett bra flyt. Jag ser fram emot att läsa Metro 2035 som borde släppas på svenska under detta år. 

Betyg: 9

Förlag: Coltso
Sidor: 399
Utgiven: 2011
Översättning: Ola Wallin
Författarland: Ryssland
Adlibris
Bokus
Genre: Science fiction

2 kommentarer:

  1. Efter att ha läst Metro 2033 tänkte jag att jag inte ville läsa uppföljaren, trots att jag gillade väldigt mycket. Men jag får nog revidera det beslutet nu :)

    SvaraRadera
  2. Bara att fortsätta, framförallt eftersom 3035 kommer snart.

    SvaraRadera