onsdag 5 november 2014

Laura Ingalls Wilder - Det lilla huset på prärien

Boken är berättad ur ett barns perspektiv vilket gör den glad, livfull och full nyfikenhet på världen. Otäcka händelser inträffar men de ordnar sig alltid till det bättre. Vilket gör detta till en barnbok som skildrar erövringen av västern ur ett perspektiv där svårigheter erövras med ett leende. I Mobergs klassiska verk om invandring till Amerika ges ett mer ensamt och utsatt perspektiv, vilket kanske är en mer sann bild. Men med detta sagt så är Det lilla huset på prärien en barnbok och ska inspirera att ses utifrån ett barns perspektiv.

Boken illustrerar bra vad nybyggarna utsattes för t.ex. malaria, översvämningar, indianer och hur det är att leva isolerat mitt i ödemarken. Det går också att diskutera den ur ett källkritiskt perspektiv där barnen kan jämföra när boken skrevs och när västern erövrades av nybyggare. Indianerna skildras enligt den klassiska bilden som vildar, tjuvar och outsiders, dock visar både Laura och hennes far ett gott öga mot indianerna till skillnad mot övriga i berättelsen.

Handlingen är bitvis mycket snabb och full av händelser. Det finns ingen lugn stund och när jag summerar boken finns det utrymme för många avsnitt under flera säsonger av tv-versionen. Boken är den andra i en serie av tio, den första heter Lilla huset i den stora skogen.

Betyg: 5

Förlag: Bonnier audio
Utgiven: 2009 (1935)
Uppläsare: Tuvalisa Rangström
Översättare: Britt G. Hallqvist
Ålder: > 8 år
Bokus
Genre: barn

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...