söndag 26 juli 2015

Cornelius Ryan - En bro för mycket

D-dagen det vill säga landstigningen i Normandie har utförts och med stor framgång har de allierade börjat återta västra Europa. Fältmarskalk Montgomery tar fram operation Market Garden som går ut på att snabbt få slut på kriget genom att skapa en direkt väg in i hjärtat av Tyskland. En passage som krävde att många broar över Nederländerna erövrades med hjälp av fallskärmstrupper. Detta gick rakt emot presidents Eisenhowers plan om anfall på bred front, men Montgomery fick sin vilja igenom. 

Bilden på ljudbokens omslag, berättar vilket enorm och komplicerad operation Market Garden var, mer än 40 000 soldater flögs in, av dem skulle fler än 15 000  mista livet. Som läsare får man en gedigen wow-upplevelse av hur stor denna operation var och vilken flygförmåga det krävdes av piloterna som genomförde soldattransporten. Planen flög i tät formerade både från sidan och över varandra med bara några meters mellanrum. 

Författaren har gjort ett gediget efterforskningsarbete via bl.a. dagböcker för att väva samman de nio dagar som operationen pågick. Ryan var krigskorrespondent under andra världskriget och har skrivit tre böcker om kriget. Förlaget har valt en mycket skicklig uppläsare som gör en klar och tydlig redovisning vilket gör att läsaren hänger med och inte tappar intresset. Denna ljudbok passar bra för en lång resväg. 

Betyg: 7

Förlag: Adelphi audio
Uppläsare: Claes Elfsberg
Utgiven: 1974
Speltid: 15 h
Författarland: Irland
Översättare: Bertil Gripenberg
Bokus
Adlibris
Genre: facklitteratur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar