söndag 8 mars 2015

Hugh Howey - Sand

Världen är täckt av sand, livet är hårt då människan får kämpa för att överleva öknens nycker och utbredning. Den gamla världen är begravd under sanden och för att skaffa sig en dräglig tillvaro måste man bli sanddykare. Sanddykare söker efter skatter från världen under sanden t.ex. värdefull metall, kläder och andra artefakter som ingen längre minns hur de tillverkats. 

I denna bok får vi följa syskonen Connor, Vic och Palmer. När karaktärskapitlen byts avslutas det alltid med ett rejält cliff-hanger moment vilket Howey är exceptionellt bra på. För mig som läsare dröjer det sedan ett bra tag innan det syskonet återkommer. Bitvis är jag irriterad över avhoppet då jag har svårt att ge nästa syskon en chans då den förra avslutades så abrupt. Efter halva boken är jag dock fast för samtliga karaktärer och övergångarna är mer accepterande. 

Som läsare försöker jag alltid knäcka författarens hemligheter innan han avslutar dem. Det är bitvis svårt att förutsäga vad som kommer att hända och Howey är bra på det oväntade. Vad har hänt med den gamla världen, vilken naturkatastrof har lett fram till detta och vilka hemligheter gömmer sig i djupet. Legenden pratar om den mystiska staden Denver som ska finnas på mer än 600 meters djup och vara fylld av rikedom. Vic är en av de skickligaste sanddykarna, tack vare sina egna knep för att ta sig djupare än någon annan dykare före henne. 

Betyg: 7

Förlag: Arrow
Sidor: 368
Författarland: USA
Utgiven: 2014
Ålder: > 13 år
Bokus
Adlibris
Genre: science fiction

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar