tisdag 30 december 2014

Jan Guillou - Mellan rött och svart

Första världskriget är förbi. Bröderna Lauritzen har drabbats svårt både ekonomiskt och personligt. Oscar fick alla sina tillgångar i Afrika konfiskerade av de segrande engelsmännen. Sverres älskade Albie stupade i kriget och själv blev han utkastad från godset som var hans hem i nära tjugo år. Och Lauritz och Ingeborg har tvingats lämna Bergen eftersom sonen Harald riskerade att bli ihjälslagen i skolan som tyskvän.

Återhämtningen till ett bättre liv i Berlin och Saltsjöbaden tar sin tid men snart befinner man sig i det glada 20-talet.Tyskland ser ut att kunna resa sig på nytt och i hela Europa föreställer man sig att det aldrig mer kan bli krig. Familjen Lauritzen kan lika lite som alla andra se den svarta slagskuggan av en ofattbar ondska som ska kasta världen in i en ännu större katastrof.
Källa: load2hear.se

Jag har svårt att göra den här recensionen rättvis då jag förlagt den till en avlägsen tid efter att jag lyssnat på den. På något vis hamnade den på en digital post-it lapp och glömdes sedan bort. Det lilla jag minns är att jag återigen blir besviken då jag jämför Mellan rött och svart med nummer ett i serien nämligen Brobyggarna. Den gav något nytt och spännande. I berättelsen blandades historia med familjens leverne och gav ett nytt perspektiv om än skönlitterärt. Mellan rött och svart försöker ta vid men det blir tradigt och jag önskar att Guillou valt att skriva ihop flera av böckerna.

Betyg: 5

Förlag: Pirat audio
Speltid: 14 h 14 min
Uppläsare: Tomas Bolme
Utgiven: 2013
Författarland: Sverige
Genre: Skönlitteratur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar