tisdag 16 december 2014

Daniel Goldberg o Linus Larsson - Minecraft

Min make spelar Minecraft tillsammans med goda vänner och på deras server har de byggt upp fantastiska ting. Många av mina elever spelar och pratar om Minecraft vilket gör att jag vill förstå mer och kunna delta i deras diskussioner. Enklast vore att själv börja spela men jag anar att jag skulle bli så fast att jag skulle behöva ge upp något annat t.ex. läsning vilket jag inte är beredd att offra (ännu).

Boken är lättläst och har ett enkelt, flytande språk som gör att jag vill läsa vidare utan att stanna. Författarna har gjort en gedigen efterforskning och jag lär mig mycket om spelets uppbyggnad, karaktärer och design. Vad som gör denna historia än mer intressant är att skaparen av spelet Markus Notch Persson är en "vanlig" kille som gillade programmering redan från sju år ålder.  Hur många elever har jag inte mött som älskar sina spel, dator eller/och programmering. Jag behöver bli bättre på att uppmuntra deras intresse och ta till vara på den i min undervisning istället för att påpeka att de borde räkna några mer tal.

Boken är mycket lärorik kring en spelvärld jag bara snuddat vid. Den är också en hyllning till Markus som inte verkar begå några misstag i livet, alla problem rinner av honom som vatten. Skulle vilja se en mer mänsklig sida där han t.ex. grubblar mer över sin missbrukande syster. Dock försvåras detta av att boken berättas ur tredje person.

Den här boken är bra för spelintresserade som kanske inte har intresse att läsa. Bra för lärare och föräldrar att sätta sig in i elevernas eller sina barns spelande. Vilket skapar rum för gemensamma diskussioner kring matbordet eller i klassrummet. Det är många lärare som arbetar med Minecraft i sin undervisning t.ex.  matematik, fysik eller historia. Den här boken ger en bra grund i att förstå hur och varför spelet skapades, men att läsa den som lärare behöver inte betyda att du vill använda Minecraft.

Betyg: 8

Förlag: Nordstedt
Sidor: 231
Utgiven: 2013
Författarland: Sverige
Ålder: > 12 år
Bokus
Adlibris
Genre: skönlitteratur

1 kommentar: