onsdag 19 november 2014

Sven Lindqvist - Utrota varenda jävel

Folkmord varken började eller slutade med förintelsen. Dagens främlingsfientlighet växer och det är viktigt att förstå dess historia för att skapa argument emot.

En anad bokcirkel hyllade denna bok och författarens förmåga att först samla in ett gediget material och sedan förmedla budskapet utan att varken bli för akademisk eller för ensidig. Lindqvist återger materialet på ett skickligt sätt och belyser en mörk sida av mänskligheten vi sällan pratar om och som inte gemene man vet om. Betyget blev en nia vilket är ett av få höga betyg i vår cirkel.

Detta är en bok som varje historielärare borde läsa i sin utbildning. Utrota varenda jävel ger en mer rättvis bild av koloniseringen och synen på lägre stående raser. Historieböckerna i skolan gör inte denna tid rättvis t.ex. är det enda som nämns om om Stanley "Doctor Livingstone I presume" är att han hittade densamme. Det anmärks inget om hur många människor Stanley mördat på sin vansinniga väg genom Afrikas djungel för att hitta Livingstone.

 nu i efterhand går det att spekulera kring hur hade vår värld blivit om utvandringen från Europa skett till Afrika istället för Amerika. Hade främlingsfientlighet då mer riktats mot människor med "röd" hud och hade vi tack vare medförda sjukdomar och dödande utrotat större delen av afrikas befolkning eftersom nybyggarna skulle få plats. Idag finns många folkslag utan land och många folkslag har utrotas på grund av naturrikedomar, mark, religion och ren girighet. Magstark är ett bra adjektiv som beskriver boken och du kommer bitvis må dåligt och känna vrede mot den värld vi människor skapat.

Lämnade equador klockan 11 efter att ha lastat båten med hundra små slavar, mest pojkar i åldern sju till åtta år och några få flickor, alla stulna från de infödda.

Tänk att någon skulle röva bort ditt barn, din lilla dotter eller son som du älskar av hela ditt hjärta. Beakta att detta förekommer än idag då Bokkoharran rövar bort skolflickor eftersom de anser att flickor inte ska utbildas. Vad kan världens ledare göra? Starta krig, sanktioner? Jag önskar att jag hade svaret. jag önskar att superhjältar eller mutanter fanns på riktigt!

Betyg: 9

Förlag: Månpocket
Utgiven: 1992 (nyutgiven pocketutgåva 2011)
Författarland: Sverige
Bokus
Adlibris
Ålder:  > 14 år
Genre: Prosa, icke fiction

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar