fredag 10 oktober 2014

Roald Dahl - Häxorna

Roald Dahl du underbara författare! Det är fantastiskt att få Häxorna återberättad av Johan Ullvesson, genom detta medium väcks många minnen till liv när jag läste denna bok som tonåring. Jag avgudar biten där mormodern berättar för sitt barnbarn om hur han kan känna igen häxor och varför häxor avskyr barn över allt annat i världen. Mycket skratt och många leenden gör dagen roligare när middagar lagas och golv sopas.

En perfekt bok att läsa tillsammans i sängen innan läggdags, viktigt att använda en ordentlig teaterröst när överhäxan ska gestaltas. Glöm inte att lägga tonvikt på R så att inlevelsen blir större.  Lyssna gärna på ljudboken innan för att få inspiration av Ullvesson som läser upp Häxorna på ett fantastiskt sätt.

Jag gillar huvudkaraktären i Häxorna. Han växer under hela resan och blir allt modigare ju mer spänningen stiger. Det är en klok, liten kille som analyserar och grubblar på sin omgivning. Han är inte är rädd att säga emot i förhoppning att mormodern måste väl ändå ha fel, häxor kan väl inte spotta blått spott. Roald Dahl går sin egen väg med vad han anser vara ett lyckligt slut, här finns ingen inlindad Disney-version utan här skapas istället tillfälle för läsarens egna spekulationer och tolkningar kring hur det ska gå för mormodern och den lilla krabaten.

Betyg: 6

Förlag: Bonnier audio
Speltid: 4h
Uppläsare: Johan Ulvesson
Utgiven: 2004 (1983)
Översättare: Meta Ottosson
Författarland: Storbritannien
Ålder: > 8 år
Genre: barn och ungdom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar