fredag 4 juli 2014

John Stephens - Smaragdernas bok


De tre syskonen Kate, Michael och Emma lämnades på barnhem av sina föräldrar som mycket små. Hela sitt liv har de undrat vad som fick föräldrarna att lämna dem. När de sparkas ut från sitt senaste barnhem och skickas till den mystiska staden Cambridge Falls, får de svaret. Syskonen är sedan urminnes tider utvalda och speciella, och föräldrarna lämnade bort dem för att skydda dem mot en elak trollkarl.

I ett gömt rum i den mystiske dr Pyms hus hittar syskonen en egendomlig bok med blanka sidor. Med hjälp av boken kan man resa genom tid och rum - och här tar en hisnande resa sin början. Barnen möter en ond häxa som har fångat barnen i Cambridge Falls, de möter dvärgar, vargar och magiska monster. Kampen mot häxan blir ett sagoäventyr i klassisk tappning, men samtidigt mörkt, känsloladdat och otroligt rappt berättat.

Det här blev en härligt, inspirerande berättelse i samma anda som en blandning mellan Narnia eller Syskonen Baudelaries olycksaliga liv. Jag känner också en glimt från filmen Despicable me. Spänningen är hög och boken har en lagom dos av mörker (lite som Harry Potter böckerna del 3 & 4) vilket att det skapas rum för diskussioner tillsammans med den/de som läser. Barnens tidsresande är ibland förvirrande och gör att läsaren tappar tråden för var de befinner sig. Jag som vuxen tyckte Smaragdernas bok var riktigt bra och jag rekommenderar den till stora och små.


Förlag: Semic
Sidor: 351
Utgiven: 2011
Översättare: Carla Widberg
Författarland: USA
Övrigt: Del 1 i trilogin om trolldomens tre skrifter
Genre: ungdom 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar