måndag 5 maj 2014

Jonas Jonasson - Analfabeten som kunde räkna

Hon började arbeta som femåring, blev föräldralös vid tio, överkörd vid femton. Ingenting tydde på annat än att hon skulle leva ett tag i sitt skjul i Sydafrikas största kåkstad och sedan dö, saknad av ingen. Om hon nu inte varit den hon var, men det var hon ju. Nombeko Mayeki var analfabeten som kunde räkna.

Ödet tillsammans med hennes talang för henne bort från Soweto, till internationell storpolitik, till andra sidan jordklotet, till två identiskt lika och väldigt olika bröder. Under resan lyckas hon reta upp världens mest fruktade säkerhetstjänst innan hon en dag finner sig själv instängd i skåpet till en potatisbil. Där och då är världen som världen känner den hotad.

I Analfabeten som kunde räkna gör Jonas Jonasson upp med fundamentalismen i alla dess former tillsammans med vanföreställningen om olika folks olika värde. Han gör det med humor och värme. Och slår en gång för alla hål på myten om att kungar inte nackar höns.

Jag älskade Hundraåringen, det har inte funnits en ljudbok som spontant fått mig att skratta så mycket. Därav var förväntningarna på Analfabeten skyhöga, tyvärr kunde den inte riktigt leva upp till dessa men det är ändå en suveränt bra bok. Humorn finns där men den är inte lika överraskande som hundraåringen. Jag har alltid varit fascinerad av Sydafrika och har själv rest genom landet och besökt kåkstäder. Författaren lyckas bra med att gestalta landets situation och historia både med allvar och med humor. Jag rekommenderar alla att läsa eller lyssna på denna lilla godbit.  


Betyg: 8

Förlag: Piratförlaget
Uppläsare: Björn Granath
Utgiven: 2013
Speltid:14 h 22 min
Författarland: Sverige
Genre: skönlitteratur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...