tisdag 1 april 2014

Fredrik Backman - Min mormor hälsar och säger förlåt

Jag har tidigare läst Vad min son behöver veta om världen och En man som heter Ove och gillade dem båda oerhört. Detta underbara verk är inget undantag utan hamnar direkt på de högre betygen. Huvudkaraktären Elsa är precis i mitt tycke och får enorma pluspoäng för att hon läser kvalitetslitteratur. Hon är bestämd och har en underbar karaktär som färgar av sig på andra. Lyssna på detta verk!

Elsa är sju år gammal och rätt störig. Eller hon uppfattas i alla fall så eftersom hon inte är helt blåst i skallen och den gällande samhällsnormen är ju att sjuåringar ska vara det.

Mormor är hennes bästa vän. Hennes enda, faktiskt. Mormor brukade vara ett geni och jobba som kirurg, men nu kör hon bil utan körkort och står på balkongen med öppen morgonrock och skjuter på oanmälda besökare med paintballgevär.

Folk säger att hon är annorlunda. Galen. Men mormor har ett hemligt språk och ett eget kungarike, "Miamas", och där är allt annorlunda. Det är dit mormor tar med Elsa när Elsas föräldrar skiljer sig och när Elsa blir slagen i skolan för att hon inte är som alla andra sjuåringar. Miamas är deras frizon, tills mormor en dag blir sjuk och får veta att hon är döende.

Betyg: 9

Förlag: Bonnier audio
Uppläsare: Anna Maria Käll
Speltid: 13 h 42 min
Utgiven: 2013
Författarland: Sverige
Genre:skönlitteratur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar