tisdag 2 juli 2013

Patrick Rothfuss - Vindens namn del 1

Ännu ett fantastiskt tips från bokbloggar.nu har givit mig en härlig läsupplevelse. Det var länge sedan jag läste en klassisk fantasyserie, klassisk i den bemärkelse att jag får samma sköna känsla i magen som när jag läser Robin Hobb eller Terry Brooks.

Vindens namn är berättelsen om Kvothe Han driver ett världshus i en avlägsen stad tillsammans med sin vän Bast. En dag kommer en krönikör förbi världshuset och ber Kvothe berätta sin historia, då han känner igen honom som Kvothe en beryktad magiker, en skicklig tjuv, en mästerlig musiker och ökänd mördare. 

Boken är lättläst men har ändå ett bra språk där jag får stanna upp och fråga mitt levande uppslagsverk (sambon) om vissa ords betydelse. När Kvothe befinner sig vid universitetet känner jag vingslagen från Harry Potter och njuter av varje ögonblick av hans undervisning. I vindens namn finns spänning, magi, fattigdom och teater. Boken illustrerar samhällets alla sidor vilket Kvothe tvingas pröva på och överleva. Större delen av boken består av Kvothes berättelse men då och då gör han en paus för att återvända till världshuset i sin nutid. Boken blir aldrig tråkig och det händer hela tiden något nytt, författaren väver in ord, matematik, kemi och mycket mer inom naturvetenskapen vilket passar mitt intresse. Kvothe är smart och jag som läsare måste då och då stanna upp för att tänka efter vad han egentligen menade. 

Betyg: 9

Förlag: Damm förlag
Utgiven: 2009
Författarland: USA

Sidor:390
Övrigt: del 1 i trilogin (i Sverige ges första boken ut i två delar)
Genre: Fantasy

4 kommentarer:

 1. Det här en av mina absoluta favoritböcker! Hoppas att resterande delar är lika bra.

  SvaraRadera
 2. Har du inte läst de andra delarna?

  SvaraRadera
 3. Det här är min absoluta favorit bland de nyare fantasyserierna, jag hoppas Rothfuss sätter fart med tredje delen snart

  SvaraRadera
 4. Själv har jag precis hämtat hem del 2.

  SvaraRadera