söndag 30 juni 2013

Bokcirkel: Max Brooks - World war Z (bokcirkel)

Boken behöver ingen introduktion, men en mening som står ut är att detta är den perfekta nybörjarboken om man är tvingad eller nyfiken på att läsa en zombiebok. Den fokuserar mer på samhällsstrukturer, familjelivet och överlevnad än andra mer splash-böcker som The Strain av Hogan/del Toro eller The walking dead av Kirkman.

Idag har det varit träff med bokcirkeln och World war Z var den bok alla skulle läsa. Jag var lite nervös innan då detta var för många i cirkeln det första inträdet i zombievärlden. Den nervositeten var dock obefogad då samtliga hade blivit hänförda av bokens innehåll. Vi ägnade 2,5 timme till att diskutera de olika berättelserna och hur förbereda vi själva är för en zombieapokalyps, svaret blev att vi antagligen inte skulle överleva länge. Vi arbetar samtliga med jobb som inte skapar någon som helst nytta om en samhällsstruktur har kollapsat och vid ett uppbyggande är vi varken mekaniker, jordbrukare eller rörmokare. Vi har ingen större erfarenhet av att överleva utan rinnande vatten, matleveranser och värme. Vi kan inte odla om inte matjord och frön existerar, vi har ingen överlevnadsutrustning och inte material att rena vatten. Sedan kommer själva processen att tillverka/hitta vapen för att krossa de levande döda. Tack gode gud att jag har en sambo som är någorlunda bekant med skjutvapen även om vi inte äger några egna.

Det som fängslade oss i berättelse var författarens fantastiska efterforskning av städer, länder, vapen, ledare och mycket, mycket mer. Han har vävt in alla områden t.ex. barn som flyr från zombierna och förvildas, astronauter som befinner sig på ISS, ubåtar, ökar som Hawaii och Island, folk som flyr till kallare klimat och enormt många berättelser från världen alla hörn. Den enda kritiken var att berättelserna blev många och att tipset är att läsa boken lite i taget. Jag har läst boken tidigare, då på svenska vilket var ett misstag då den är mer autentisk och trovärdig på engelska.

Betyg: 9

Förlag: Random house inc
Sidor: 342
Utgiven: 2006
Författarland: USA
Övrigt: Max är son till Mel Brooks
Genre: zombies

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar