fredag 15 mars 2013

Lasse Wierup - Kokain drogen som fick medelklassen att börja knarka

Kokainet flödar i Sverige. Den vita drogen har gått från att vara en exklusiv jet set-markör till massans nya sätt att festa. Glöm yuppies och åttiotal. Tänk byggjobbare, forskare, bloggtjejer, mäklare, tatuerade gängmedlemmar och mängder av artister, journalister, brats och Båstadsfantaster.

Under 2000-talet har kokainet nått nya användare och kanske är det inte så konstigt. Kokainisterna själva vittnar om den ultimata självförtroendehöjaren, guldkanten i tillvaron, ett slags skumpa i pulverform som inte gör en full och dum. Olagligt? Förvisso. Men, som Grammis-vinnaren Andreas Kleerup sa i en Aftonbladet-intervju, "det är ju fortkörning också". Samtidigt råder fortfarande starka tabun kring bruket. Många kända svenskar har åkt fast, men nästan ingen har trätt fram och berättat vad de sökt och funnit i drogen.
 
Ett gigantiskt arbete ligger bakom boken och jag ger all heder till författarnas gedigna arbete. Bitvis blir det för mycket information och mina tankar seglar iväg på annat håll, men en klar majoritet är intressant och lärorikt. Thomas Bolme gör ett makalöst bra jobb med sin lugna och tydliga röst. 

Betyg: 7

Förlag: Norstedts
Speltid: 22 h 32 min
Utgiven: 2010
Författarland: Sverige
Genre: facklitteratur

2 kommentarer:

  1. Håller med en riktigt bra bok som får en att förstå hur stort detta är, men lite för mycket info

    SvaraRadera
  2. Precis, anar att författarna brinner för ämnet och då kan det vara svårt att rensa.

    SvaraRadera