söndag 3 mars 2013

Jay Asher - 13 skäl varför

Ett paket ligger hemma på din säng, inuti paketet hittar du ett antal kassettband. På kassettbanden har en tjej spelat in sin röst, rösten berättar om varför hon begick självmord och vilka personer som var delaktiga i beslutet som ledde till att hon tog sitt eget liv. Du är en av personerna som var delaktiga, du måste nu lyssna till hennes berättelse och sedan skicka banden vidare till nästa person.

Jag har genom hela boken svårt att få ett flyt i lösandet vilket beror på hoppen mellan Clay och Hannah. Bokens stycken är korta och det blir nästa att jag hoppar över en av karaktärerna bara för att inte tappa tråden. Jag kan förstå bokens popularitet då ämnet är nytt, spännande och lite tabu-belagt. Självmord är något det pratas lite om de olika medierna och framförallt i skolan.

Jag känner med Clay genom hela berättelsen, hans ångest över att inte ha gjort tillräckligt. Det är ibland lätt att missa att någon nära mår dåligt för att man är så upptagen med sina egna bekymmer.  Jag tror att den här boken skulle vara en intressant inledning inför en diskussion om självmord. Den berör och det unika är att personen som begick självmord ger sin röst hörd efteråt och berätta om varför hon gjorde det.

Betyg: 6

Förlag: Bokförlaget Lagenskiöld
Sidor: 302
Utgiven: 2010 (2007)
Originaltitel: Thirteen reasons why
Författarland: USA
Genre: ungdom

2 kommentarer:

  1. Tack för att du tog dig tiden att förklara min fråga. Jag tyckte att det måste vara så som du skrev men blev lite förvirrad av alla bilder, texter och boxar. Åter igen, tack tack :)

    SvaraRadera
  2. Inga problem, tycker det är kul att fler hittar till Game of thrones.

    SvaraRadera