måndag 2 april 2012

Goldberg & Larsson - Svenska hackareFör många är hackaren en skurk. För andra är han en osäker tonåring med datorn och nätet som enda vänner. Men hackaren är också en hjältefigur och en fanbärare. Hackarens tro på teknikens möjligheter - och sin egen självklara rätt att använda den som han vill - har satt sin prägel på allt från 90-talets spirande hemdatorkultur, via 00-talets häftiga debatt kring The Pirate Bay till dagens diskussioner om övervakning och digital politisk aktivism.

Svenska hackare är en bok om människor, inte om maskiner. En berättelse om den brokiga skara personer som samlas under namnet hackare, och en inblick i en av vår tids mest mytomspunna subkulturer. Källa: bokus

Den här recensionen gör inte boken rättvis då jag dröjt alltför länge med att skriva den. Jag valde att ”läsa” boken eftersom jag undervisar på ett IT-program och jag anser att det är viktigt att föra in IT i min undervisning (matematik, historia och naturkunskap). Boken var bra och upplysande även om den stundom använde väl förlegade ord som superdator och cyberhackare. Bokens titel är lite vilseledande, visserligen ligger fokus främst på att presentera svenska hackare, grupper så väl som individer men boken berättar också om datorns och internets historia vilket är både upplysande och intressant. Många ord som jag stött på bland IT-kollegorna får sina förklaringar och jag har redan beslutat mig för att lyssna på boken igen för att kunskapen ska fastna ordentligt. Boken tar upp diskussioner kring aktuella ämnen som Pirate bay och Wikileaks med Julian Assange. Jag rekommenderar boken både till alla och framförallt tonåringar som är intresserade av IT (mest riktad till gymnasiet).  

Betyg: 6

Förlag: Norstedts
Speltid: 13h 8 min
Uppläsare: Tomas Bolme
Utgiven: 2011
Författarland: Sverige
Genre: facklitteratur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...