söndag 28 augusti 2011

John Marsden - Den tredje dagens kyla


Jag har sedan en längre tid tillbaka läst ut de fem resterande böckerna av John Marsden. Historien kretsar kring de ungdomar som lyckats fly och gömma sig från den militära styrka som invaderat deras hemland Australien. Sammanlagt finns sju böcker och jag rekommenderar att du läser dem med några veckors mellanrum. Serien är lättläst, spännande och passar både till tjejer och killar. Den är inte lika bra som Hungertrilogin i att fånga ungdomar som har svårt med läsande, men inte långt efter.

Det är svårt att skriva en sammanfattning kring flera böcker i en serie utan att avslöja alltför mycket. Böckerna blir mörkare ju mer tid som går och krigets hemska sidor väcker alltmer arga känslor. Jag blev riktigt förvånad över slutet då författaren valde att avsluta serien på ett annat sätt än jag förutspått.
Jag har läst att det finns två ytterligare böcker som enbart berättar kring Ellies liv, men jag anser att historien kring invasionen av Australien avslutades på ett bra sätt och att jag vill stanna där.

Förlag: Bonnier Carlsen
Sidor: 255
Översättare: Elsa Svenson
Orginaltitel: The third day, The frost
Utgiven: 2000
Övrigt: del 3 i serien
Genre: ungdom

2 kommentarer:

  1. Hej! Vet du var man kan köpa dessa böcker? Min pojkvän älskar dem verkligen och har läst dem fler gånger.

    SvaraRadera
  2. Eftersom de har några år på nacken så skulle antingen satsa på närmaste bibliotek. Bok 5-7 går att köpa på www.bokus.se. De andra är svårare att få tag på men jag skulle kolla www.tradera.se

    SvaraRadera