söndag 28 augusti 2011

Alexander McCall Smith - Vackra flickors lott


Jag är oftast lite tveksam till att lyssna på ytterligare en bok om damernas detektivbyrå. Baksidans text känns tråkig och Babben Larsson är inte längre uppläsare. Då är det tur att jag omvärderar och börjar lyssna eftersom livet kring Mma Ramotswe är intressant och givande. Intressant utifrån att den ger en annorlunda syn på saker jag tar för givet t.ex. vad är DNA? Ordet har vid bokens tid precis nått Botswana och DNA beskrivs då som något Gud använder sig av för att bestämma vårt utseende. Det senaste inom kriminologin är att en människas kranium kan bestämma vem som är en brottsling. Jag tänker tillbaka på att Sverige var det första landet i världen att inrätta en statlig intuition för rasbiologisk forskning (1922). Syftet var att skilja olika människoraser åt genom att identifiera fysiska kännetecken som ansågs ärftliga. Forskningen antog senare politiska åsikter då personer som ansågs vara undermåliga att skaffa barn tvångssteriliserades.

I Vackra flickors lott drabbas Mma Ramotswe blivande man av en depression, en sjukdom som är relativt ny att diagnosticeras med i Botswana. Mma Ramotswe får ta hjälp av sin trogna assistent Mma Makutsi som nu får hjälpa till att driva bilverkstaden och detektivbyrån. De kämpar på skilda håll med en giftmörderska och att bestämma vem som ska bli nästa Ms. Botswana.

Damernas detektivbyrå rekommenderas skarpt om du letar efter avkoppling i vardagen. Den ger dig inblickar i en annan kultur där vardagsbekymren inte stämmer överens med de vi möter hemma i Sverige. Författaren lyckas bra med att väva in lyssnaren i Botswanas historia och att ge nya perspektiv på mänskligt beteende.

Betyg: 6

Förlag: Damm förlag
Speltid: ca 7 h
Uppläsare: Pia Johansson
Utgiven: 2005
Översättare: Peder Carlsson
Orginaltitel: Morality får Beautiful Girls
Övrigt: Del 3 i Damernas detektivbyrå
Genre: skönlitteratur

2 kommentarer:

  1. Att en mnniskas kranium skulle avslöja vem, som är brottsling, är en gammal teori. Den lanserades på 1800-talet av Lombroso. Strindberg var påverkad av den. Idag anses den som föråldrad och ovetenskaplig.
    Med Vänlig Hälsning
    Petter Eremiten

    SvaraRadera

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...