måndag 18 juli 2011

Rachel Ward - Döden i dina ögon


Döden i dina ögon är berättelsen om Jem som är född med en gåva eller enligt henne en förbannelse. Varje gång Jem tittar en människa i ögonen ser hon dess siffror dvs. det datum som just den människan ska dö. Insikten om förmågan uppdagades när Jems mamma tog en överdos och dog på det datum som hennes siffror visade. Gåvan har gjort att Jem blivit en ensamvarg då hon inte vill se sina jämnåriga i ögonen, hennes enda vän är den gänglige Spider. En dag hänger hon och Spider vid the London eye och hon upptäcker att alla människor som befinner sig i kön till attraktionen har samma datum. Jem inser att något hemskt kommer att inträffa så hon och Spider flyr platsen.

Jag gillar idéen med Döden i dina ögon, den är unik och nyskapande. Berättelsen väcker många frågor och tankar kring utanförskap och mobbning samt nära vänskap. Tyvärr stannar mina ovationer där då berättelsen inte kan leverera något intressant. Författaren har skapat en unik idé men kan inte utnyttja den. Jag ser flera vägar som Jem kan gå men den som författaren valt är enormt tråkig.

Jag hoppas att ni kan hitta något mer positivt med Jem och Spider och deras berättelse än vad jag kan göra.

Betyg: 4

Förlag: B Wahlströms
Sidor: 301
Utgiven: 2010
Författarland: Storbrittanien
Översättare: Barbro Lagergren
Originaltitel: Numbers (2009)
Genre: ungdom

2 kommentarer:

  1. Åh, trist att boken inte verkar leva upp till dina förväntningar. Tyckt förut att den låtit intressant men blev lite mer skeptisk nu

    SvaraRadera
  2. Ja, den gjorde tyvärr inte det. Men nu har jag precis läst klart The passage och är lycklig igen :)

    SvaraRadera