söndag 3 april 2011

Robin Hobb - Magins skepp


Althea är yngsta dottern i handlarfamiljen Vestrit. Familjens själskepp Vivacia ska snart vakna. Den enda komponenten som saknas är att Altheas far ska avlida på hennes skrov. Fadern ligger för döden och i ett försök att rädda familjen från deras ekonomiska bekymmer testamenterar han självskeppet till sin äldsta dotter Keffria och därmed blir hennes man, Kyle kapten på Vivacia. Althea känner sig lurad då hon har tillbringat din uppväxt på skeppet i syfte att ta över och sköta fartyget efter faders död. Besviken och förbannad överger hon alla när fadern begravs och precis när Vivacia har vaknat. Själskepp är känslosamma och behöver att en familjemedlem med samma blodsband ständigt finns ombord. Blodsbandet är kopplat till de personer inom familjen som avlidit på Vivicias skrov. För att ett själskepp ska vakna måste tre familjemedlemmar ha avlidit av (helst) ålderdom på familjens själskepp. Kyle är enbart ingift i familjen och måste därför tvinga sin äldsta son, Wintrow, ombord. Kyle känner av familjens skulder och beger dig ut med sitt nyvaknande självskepp för att handla med den mest vinstgivande varan: slavar.
Boken innehåller det klassiska temat att kvinnan måste bevisa sig vara lika stark och klyftig som mannen för att bemästra traditionellt manliga yrken. Althea är den starta kvinnan som tror sig vara lämpad att segla Vivicia men måste nu bevisa detta både för sig själv och för sin familj. Hon mönstrar därför på, utklädd till pojke på ett slaktskepp.
Varje person i berättelsen har sin plats och har individuella egenskaper. Kapten Kyle gestaltas som den onde. Althea är hjälten som längtar efter att visa alla hur fel de har handlat. Troligen kommer denna stämpling att blandas ut och ses i ny dager. Själskeppet Vivicia är den intressanta karaktären som vaknar likt ett oskyldigt barn fylld av minnen från de tidigare familjekaptenerna som somnat in på hennes däck. Ett själskepp ska behandlas varsamt då deras känslor lätt kan ta i överhand.
Jag avgudar den värld som Hobb byggt upp i skeppstriologi. Syftet med omläsningen är att Hobb utkommit med två nya böcker som är en fortsättning kring självskeppen och havsormarna. Språket i boken är livligt och fullt av känslor kring dess karaktärer. Jag upplever ilska, sorg, hämndlystnad, förväntan och avsky. Hobb har lagt ner ett enormt arbete på att skapa en mångsidig värld som utspelar sig parallellt med Fjärrskådarna. Världen är så enorm och jag ser många paralleller till de stora upptäckts- och handelsresor som ägde rum på 1500-talet i vår värld.  Jag rekommenderar alla att fördjupa sig i trilogin kring handelsfamiljerna och de magiska skeppen. 


Betyg: 8
Förlag: Natur och kultur
Sidor: 776
Utgiven: 1998Författarland: USA
Genre: fantasy, roman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...