måndag 4 april 2011

Kathryn Stockett - Niceville

Niceville är ett fiktivt namn på staden Jackson, Mississippi på 1960-talet. Det amerikanska inbördeskriget är sedan länge över och därmed också rätten för vita människor att äga slavar. Svarta har äger nu sin egen frihet men är fortfarande bundna av de vitas raslagar kring beteende och rättigheter.  Traditionen påbjuder att varje rik, vit familj ska ha en svart hemhjälp vars syfte är att ta hand om barnen, laga mat och städa.

Ms. Skeeter är en 17- årig, vit, kvinna som nyligen tagit examen från universitetet.  Skeeter vill bli journalist men vägen dit är svår, framförallt i ett mansdominerat yrke. Hon lyckas få ett jobb den lokala tidningsredaktionen. Hon ska skriva artiklar kring en frågespalt som berör vardagssysslor t.ex. putsning av matsilvret eller problem med fläckar på kläder. Skeeters inser sina bristande kunskaper inom ämnet och söker råd hos hembiträde Aibileen som arbetar för Skeeters väninna Elisabeth. Samtalen med Aibileen får Skeeter att öppna ögonen mot den värld som de svarta lever i och hur de behandlas av sina arbetsgivare. Hon övertalar Aibileen att de ska skriva en bok där de intervjuar svarta hembiträden om hur det är att arbeta för vita, rika kvinnor.  Aibileens väninna Minny ställer efter lite övertalning också upp på projektet. För att skydda sig själv och de kvinnor som intervjuas döper de staden till Niceville.  
Niceville är visserligen ett skönlitterärt verk men författaren beskriver i slutorden sin egen uppväxt och hur hon påverkats av att ha en svart kvinna som ”nanny”. Stockett tar upp ett intressant ämne som inte är särskilt beskrivit i litteraturen eller filmens värld. Borta med vinden ger en bra miljöbeskrivning av den tid som utspelar sig före Niceville, men i Borta med vinden får aldrig de svara göra sin röst hörd. Boken beskrivs på ett så bra sätt att det känns som verklighet. Jag vill gärna läsa ett ytterligare verk i samma genre eller ur ett annat perspektiv t.ex. barnen som fostras av hembiträdena.
Niceville är ingen sockersöt historia utan skildrar livet som svart hemhjälp är stundom hemsk och sorglig. Samtidigt finns det ljusglimtar, framför allt kring relationen med barnen. Boken berättas ur tre perspektiv, Skeeters, Aibileen och Minnys. Kvinnorna är mycket olika i sin karaktär och de beskrivs så bra och intressant att jag inte skapar mig en favorit.
Jag är imponerad av Kathryn Stocketts debut och hoppas hon kommer fortsätta att skildra 1900-tals historien ur fler okända perspektiv. Niceville är den tredje boken som får högsta betyg på min blogg sedan starten för 3 år sedan. Jag kommer fortsätta att fördjupa mig i medborgarrättsrörelsen kring mitten av 1900-talet genom bl.a. Dennis Lehagens, Ett land i gryningen och Sören Sommelius, Från King till Obama.
Betyg: 10
Förlag: Bonnier audio
Orginaltitel: The help
Uppläsare: Anna Maria Käll (superb!)
Utgiven: 2010
Speltid: 18h
Genre: Modern skönlitteratur, 1900-tal, medborgarrättsrörelsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...