fredag 25 mars 2011

Susanna Alakoski - Håpas du trifs bra i fengelset


Det här är en svår bok att bli upplyft av, möjligen upplyst.

Det är sällan man mötet en författare som berättar så utförligt om hur det är att leva med en broder som är missbrukare. Huvudpersonen Anni jobbar i början av boken inom socialvården vilket skildras på ett makabert sätt. Den missbrukande brodern hamnar på olika behandlingshem och det är upp till Anni att vara den stödjande och hjälpande familjemedlemmen. Det finns inget förgyllt i berättelsen, ingen romantisering och framförallt inget förlåtande.

Boken väcker många tankar. Saker jag tagit för givet analyseras i ett nytt perspektiv. Thailand är inte längre bara ett semesterställe. Bakom den försvenskade idyllen döljer sig prostitution, fattigdom och utnyttjandet av barn. Jag visste om detta innan boken, men författaren tar fram det i ett nytt perspektiv som tvingar mig att tänka. Utöver svenskarnas semestervanor skildras också säkerhetskontroller på fängelset, asylsökande, HIV, Estonia och krigen i Finlands historia. Tyvärr blir allt det negativa för mycket, för deprimerande, för ledsamt. Jag stänger stundom av mina öron för att skona hjärnan. Ljuspunkterna saknas och efterlyses.

Klart att alla borde läsa boken, men gör det lite då och då parallellt med en annan.

Betyg: 5

Förlag: Bonnior Audio
Utgiven: 2010
Uppläsare: Susanna Alakoski
Författarland: Finland & Sverige
Speltid: 9h 44 min
Genre: Modern skönlitteratur

2 kommentarer:

  1. Jag har så länge tänkt att jag ska läsa den här boken. Den står i bokhyllan, men på något sätt kommer det hela tiden andra böcker före.

    SvaraRadera
  2. Samma för mig. Det dröjde ett bra dag innan jag började lyssna.

    SvaraRadera