söndag 13 mars 2011

Steve Berry - Alexandriakoden

Författaren tar upp en av de mest kända historiska gåtorna. Vad hände med biblioteket i Alexandria? Biblioteket en arkeologisk högsta dröm. Enligt källor ska dess salar vara fyllda av litterära verk i originalutgåvor från historiens mest kända författare. Vilka historiker eller arkelog vill inte få tag i en originalutskrift av gamla testamentet, skrivet innan Jesu födelse?

Alexandriakoden är nästan en direkt fortsättning på Tempelriddarens arv. Boken är bra, men inte suverän. Spänningen finns och skattjakten med ledtrådar är intressant. Steve Berry lyckas inte lika bra som andra författare inom genren t.ex. Dan Browns Da Vinci-kod eller Ramound Khourys Den sista tempelriddaren. Klart läsvärd, intressant intrig och det är härligt med författare som tar sig an historiens mysterier och gåtor. Dock blir tempot stundom enformigt och skattjakten bort knuffad av patetiska intriger i det Vita huset.

Spoilervarning nedan
Cotton Malone får återigen axla världens öde på sina axlar. När hans son blir kidnappad ökar insatserna. Kidnapparna vill åt Alexandriakoden. Koden sägs leda till det kända biblioteket. En grupp människor, en order är ute efter bevis att Bibelns händelser inte utspelar sig i mellanöstern utan i öster om Röda havet, med andra ord i Meckas närhet. Detta kan rubba ordningen för tre stora religioner. Kristendomen för att deras Bibel är felöversatt, judendomen eftersom deras heliga land givet av Gud till Abraham inte är historiskt korrekt, islam för att kristendomen kan kräva sin rätt till deras heliga land. Författaren gräver djupt inne i Israels historia vilket är upplysande i en konflikt som rasat i flera århundraden.

Betyg: 6

Förlag: Bokförlaget forum
Utgiven: 2008
Författarland: USA
Sidor: 443
Genre: Spänningsroman, religion, historia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar