söndag 6 mars 2011

Ishmael Beah - Lång väg hem

Lång väg hem är en berättelse från inbördeskriget i Sierra Leone. Ishmael Beah berättar om sina två år som barnsoldat på regeringsarméns sida. Ismael var bara 12 år när utrustades med en AK-44 och blir nu fostrad att slåss mot rebellerna. Hans liv består nu av att skjuta för att döda. Ångest, energiförlust och smärta botas med hjälp av kokain och vita kapslar. På kvällarna sniffar de brown-brown, kokain utblandat med krut.

Ishmael vänjer sig vid livet som soldat och är stolt över att bli behandlad som en vuxen man. En dag kommer UNICEF soldater på besök till lägret. De lyckas genom förhandlingar med ledaren friköpa barnsoldaterna. Ishmael måste nu överge sitt soldatliv och genomgå en lång rehabilitering. Han högsta önskan är att få återvända till kriget igen. Han vill vara soldat för då behandlas han som man och inte som det 14-åriga barn han egentligen är.

Lång väg hem är en kort och intressant skildring av livet som barnsoldat. Strukturen och språket i boken är inte på topp och de första kapitlen är röriga. Berättelsen vävs samman bättre efter detta och mitt intresse väcks.

Ishamel Beah bor nu i USA och arbetar inom UNICEF. På senare tid har det väckts många källkritiska frågor kring bokens innehåll. Många felaktigheter förkommer om man jämför med fakta kring t.ex. intagandet av stad Mattru Jong och att det skulle förekomma våld på det rehabiliteringscentrum Ismael vistades vid. Även om kritiska röster har hörts mot innehållet så anser jag att det är bra att människor får läsa om barnsoldater och vilket helvete de lever i.

Betyg: 5

Förlag: Norstedts Audio
Uppläsare: Ola Rapace
Speltid: 8,5 h
Författarland: Sierra Leone
Utgiven: 2008
Genre: fakta, biografi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar