söndag 13 mars 2011

Sofi Oksanen - Utresning

Utrensning är allt från en historisk berättelse om livet i Sovjetunionen efter 2:a världskriget till en psykologisk thriller med obesvarad kärlek. Berättelsen växlar mellan olika berättare. Huvudpersonen är Aliide som växer upp i Estland. Hon är djupt förälskad i sin systers man, Hans och gör allt för att få kärleken besvarad.

Aliide blir utsatt för omedveten mobbning från sin syster. Ingel påpekar ständigt att Aliide inte duger något till och att hon kommer få svårt att axla hustrurollen. Alide känner sig alltmer värdelös i systerns skugga och börjar planera för hur hon ska få systern ur vägen så att hon och Hans kan leva hennes drömliv.

Den andra delen berättas av Zara som är systerdotterdotter till Aliide. Hon har lämnat sitt familjehem för en man som hon trodde sig älska. Han visade sig vara en hallick som tjänar pengar på att sälja kvinnor för sexuella tjänster. Zara har ha en skuld till honom och måste arbeta av den genom att suga av och ha sex med betalande kunder. Sara lyckas tillslut fly från fångenskapen och tar sig till Estland och Aliide.

Jag kan inte säga att detta är en spännande bok, men det är oerhört intressant. Författaren har en förmåga att bygga upp en otroligt intressant intrig och handling. Utrensning ger en bra skildring av livet i Estland under Sovjetstyret. Känslorna mellan systrarna och deras handlingar mot varandra vore spännande att tolka ur en psykologisk vinkel. Hur långt är man beredd att gå och vad är man beredd att offra för att få sin kärlek besvarad. Vad är egentligen kärlek?

Betyg: 6

Förlag: Bonnier Audio
Uppläsare: Gunilla Nyross
Författarland: Finland
Speltid: 10 h 8 min
Genre: Skönlitteratur, historia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...