onsdag 2 mars 2011

Liza Marklund, James Patterson - Postcard killers

Brutala dubbelmord begås runt om i Europa. Mördarna har som signatur att skicka ut ett vykort till utvalda personer efter att de begått mordet. Vykortet är en bild tagen på mordoffren. Offren har blivit drogade och sedan utsatta för brutalt våld för att likna världsberömda konstverk.

Det senaste mordet har begåtts i Stockholm, Sverige. Mordoffren sitter i samma position som den döende dandyn av Nils Dardel. Journalisten Dessie Larsson är den som får vykortet i brevlådan och dras därmed in i jakten på mördarna. Den amerikanska polisen Jacob Kanon tränger sig på utredningen då han jagat mördarna genom Europa efter att hans dotter var en av offren i Italien.

När en svensk och en amerikansk thrillerförfattare slår sina kloka huvuden ihop för att skapa en deckare borde resultatet vara superb, men tyvärr lyser briljansen med sin frånvaro och talesättet "två huvuden är klokare än ett" fallerar. Kopplingen till USA finns bara genom den besatta polisen Jacob Kanon som inte stoppar för något för hitta sin dotters mördare. Syftet med delar av boken är att kritisera det svenska rättssamhället samtidigt som en halvt galen, amerikansk polis försöker behärska humöret. Det som gör boken intressant är mördarnas val av symboler och handlingssätt. Jag som lyssnare vill knäcka vilken tavla nästa mord ska likna. Ljudboken är "snabbläst" och flyter på bra även om handlingen har alltför många brister.

Betyg: 4

Förlag: Piratförlaget
Författarland: USA, Sverige
Speltid: 7 timmar 33 min
Utgiven: 2010
Genre: thriller

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...