fredag 4 mars 2011

Charlaine Harris - Dead and gone

Sookies svägerska hittas död och korsfäst utanför Merlottes. Ingen var särskilt förtjust i svägerskan så motiv saknas inte. Att varulvarna kommit ut ur garderoben och presenterat sig för världen är också en påverkande faktor. Sookie försöker, med hjälp av sin telepati, hitta mördaren men hon blir snart distraherad av att ett krig är på väg att utbryta i fe-världen. Sookie som i egenskap av att vara dotter-dotter-dotter… med regenten på den enda sidan hamnar mitt i händelsernas. Hennes involverande gör att vampyrer och varulvar också dras in i kriget eftersom de sedan tidigare står i hennes skuld. Vampyrvikingen Erik har fått tillbaka sina minnen och känslorna mellan honom och Sookie får nytt liv. Slutstriden är gigantisk och en hel del av karaktärerna som vi lärt känna genom serien kommer att dödas av.

Sookie har en förmåga att hamna i svåra situationer som sedan mer eller mindre slutar bra. Nu testas denna förmåga till det yttersta och riktigt hemska saker inträffar. Sookie får genomlida en fruktansvärd tortyr och händelserna i boken gör att hela serien går mot en mörkare nyans. Dead and gone hamnar inte på topplistan bland mina favoriter i serien. Den spretar, som vanligt, för mycket. Delmomenten i berättelsen blir så många att jag har svårt att engagera mig fullständigt i alla.
Jag är förvånad att Harris vågar döda av några av favoritkaraktärerna. Det gör att hon vågar gå utanför ramarna för den klassiska ungdomsgenren där allt ska sluta lyckligt.

Betyg: 5

Förlag: Orion Publishing group
Sidor: 320
Författarland: USA
Utgiven: 2010
Genre: urban fantasy, ungdom

2 kommentarer:

  1. Hm, den här har jag visst inte läst, tack för påminnelsen! Jag tycker att det blir svårare och svårare att hålla isär böckerna om Sookie. Titlarna är också förvirrande lika.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med. Nästa är Dead in the family och sedan kommer en ny ut i april-maj. Jag skulle gärna ha en siffra med i titeln t.ex. som Janet Evanovich har på sina böcker.

    SvaraRadera