tisdag 25 januari 2011

Markus Zusak - Jokern

Boktjuven har tagit Sverige med storm och toppat många listor. Jokern är ett av hans tidigare verk (eng. The messenger). Denna bok är mer riktad mot barn och ungdomar men passar utmärkt för oss äldre att läsa också.

Ed lever ett rätt miserabelt liv. Visst han har vänner, en mamma som hatar honom och en hund som stinker värre än en soptunna. En dag sker en förändring i den dagliga gråa vardagen. Ed hittar ett ruteress i sin brevlåda. På kortet står fyra olika adresser och när Ed besöker den första adressen inser han att han fått i uppdrag att hjälpa utvalda människor. Det är inte ett lätt uppdrag och han får stöta på samhällets avskum och samhällets bortglömda.

Jokern har en liten gnutta av magi som följer hela berättelsen även om den inte uppenbarar sig förens i slutet. Jag har fortfarande svårt att knyta samman slutet med början. Berättelsen är stundom lite enformig men det lyfts upp av de människoöden som Ed stöter på. Jag skulle inte säga att detta är en ungdomsbok men boken innehåller många bra budskap som det går att diskutera kring.

Betyg: 5

Förlag: B Wahlström
Sidor: 347
Utgiven: 2002
Genre: ungdom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar