torsdag 20 januari 2011

Henning Mankell - Kinesen

Kinesen är Henning Mankells mästerverk. Borta är äntligen den enformiga och långtråkiga Wallander. Istället presenteras en spännande och intressant historia som sträcker sig genom tiden och över landsgränser.

Ett massmord äger rum i en liten by utanför Hudiksvall. Polisen står utan spår eller vittnen till den brutala handlingen. Birgitta Roslin som är domare i Helsingborg blir intresserad av händelsen då hon är släkt med en av familjerna som mördats. Hon finner egna spår som polisen inte är intresserade av. Spår som leder till oväntade händelser och en resa till Kina.

Berättelsen utspelar sig parallellt med det förgångna, en del av Kinas historia. Tre bröder kämpar med sin överlevnad i det fattiga landet under 1800-talets slut. De beger sig till staden Canton för att söka arbete men blir istället bortförda och sålda som arbetare till det framväxande Amerika. Där får de slita med att järnvägen som ska sträcka sig genom landet.
Berättelserna vävs sakta med säkert fram och in i varandra. Det gemensamma temat är hämnden och exploatering av andra länder.

Jag gillar att då och då lyssna på en deckare av Henning Mankell, men oftast har han en tendens att göra historien för lång vilket gör den tråkig. Kinesen är undantaget då den hela tiden skapar spänning och visar upp en stor detaljrikedom och mycket fantasi. Mankell påtvingar oss sina kunskaper om situationen i dagens Kina och delar av Afrika. Fakta som i vår stressiga vardag går förbi eller som vi helt enkelt ignorerar eftersom det inte påverkar oss (tror vi).

Betyg: 7

Förlag: Storyside
Uppläsare: Johan Rabaeus (Nummer ett på min lista)
Speltid: ca 18 timmar (16 skivor)
Utgiven: 2008
Genre: deckare, fakta

2 kommentarer:

  1. ja ja vet. Jag läste alla på engelska i våras och väntar ivrigt på nästa bok som kommer i maj. Men det är kul att läsa dem på svenska oxå. =)

    SvaraRadera
  2. Jag förstår. Ska tänka på att läsa dem på svenska i framtiden.

    SvaraRadera