fredag 31 december 2010

Hans Furuhagen - Bibeln och arkeologerna

I Bibeln och arkeologerna tar Furuhagen med oss på en resa genom bibeln och ställer dess berättelser på spets genom att jämföra med arkeologiska fynd och lämningar. Han börjar vid Moseböckerna och går sedan sakta genom världshistorien parallellt med bibeln. Han avslutar vid 1960-talet. Furuhagen bryter på ett skonsamsätt ner sanning från myt genom arkeologiska utgrävningar och lämningar. Palestina ligger alltid i fokus i syfte att kasta ljus mot dess forntid. Arkeologiska undersökningar inom Palestina är oftast politiskt laddade då många är angelägna om att bevisa bibelns sanningshalt. Furuhagen försöker lyfta ut sanningen ur dessa utgrävningar. Jag är imponerad av hans källarkiv då han tar med många utgrävningar som utförts under 2000-talet.

Boken är upplysande och jag suger in mig kunskaper om Israel, Egypten och mellanösterns historia. Jag anser att språket riktar sig till både nybörjare och till invanda läsare av Bibeln. Jag gillar den framförallt genom mitt historieintresse. Dock måste du ha ett intresse kring några av dessa områden för att fatta tycke för boken. Språket flyter på riktigt bra och jag får aldrig tråkigt utan matas med nya vinklar och idéer som presenteras på ett begripligt sätt.

Författaren upprepar sig en hel del, vilket jag är tacksam för eftersom nå fastnar informationen mer. Att ha Internet nära när du läser boken är ett bra hjälpmedel eftersom en hel del, för mig, okända ord förekommer t.ex. leviticus, exodus, deuteronomy.

Jag som läsare blir också upplyst om varför oroligheter inom Israel och Palestina förekommer. Informationen är otroligt viktigt och borde tillhöra allmänbildningen då samhället har förmåga att glömma orsaker bakom konflikter. Nyheterna på TV ger oss bara inomformation om självmordsbombare och andra ickeförklarande strider.

Betyg: 8

Förlag: Natur & kultur
Sidor: 293
Utgiven: 2010
Genre: historia, religion

2 kommentarer:

  1. Den här vill jag verkligen läsa! Tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Du har intressant och lärorik kunskap att se fram emot

    SvaraRadera