lördag 4 december 2010

Danielle Trussoni - Angelologi

Evangelina tror sig leva ett normalt liv i klostret vid Huddsonfloden. Hon utför sina plikter och sina dagliga böner. När Evangelina träffar forskaren Verlaine vänds hennes värld upp och ner snabbare än hon anat. Verlaine forskar kring Abigail Rockefellers korrenspondens med en nunna i klostret. Världen utanför klostret är inte lika god som Evangelina blivit fostrad till att tro. Där ute lever Nefilim, avkommor till fallna änglar som Gud kastat ut från himlen. Nefilim beskrivs som vackra, skimrande, blåögda, långa och farliga. De hyser inga känslor vilket gör dem till maktgiriga varelser vars enda mål är att efterlikna sina förfäders prakt och glans. Nefilim har nu drabbats av en sjukdom. Dess uppkomst beror på deras bebandling med människor. De åldras i förtid och förlorar sina praktfulla vingar. Nu börjar jakten på den skatt som kan återskapa deras glans och samtidigt skapa helvetet på jorden.

Berättelsen suger tag i mig direkt efter första kapitlet. Jag har läst min beskärda del av temat änglar och har än så länge inte blivit imponerad. Trussoni ändrade på detta. Bokens innehåll vänder upp och ner på naturvetenskapens historia t.ex. att Darwins teorier är falska och bara en sätt att få oss att tro att vi skapat oss själva. Att vända upp och ner på någon så självklart gör att jag sätter mig emot, men iden är nytänkande.

Generaliseringen är enkel Angelogerna är de goda och Nefilim de onda. Detta blir ibland genomskinligt och jag undrar vad som är rättfärdigt för att klassa sig själv som god.

Boken är en berättelse inuti en annan berättelse. Först får vi följa Evangelina och sedan hennes mormor Gabrielles studier till Angelog utifrån hennes väninna och kollega perspektiv. Jag fastnar för båda även om övergången ibland känns svår. Det är också svårt att lämna Gabrielles berättelse eftersom den inte känns avslutad. Boken lämnar många lösa trådar vilket borde lämna plats för en uppföljare.


Betyg: 7

3 kommentarer:

 1. Den här är jag sååå sugen på att läsa! :-)

  SvaraRadera
 2. Gör det, du kommer inte att ångra dig. :)

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Jag som skriver till dig heter Malin och arbetar på Massolit Förlag.
  Jag var inne på din blogg och tyckte den var väldigt intressant… därför mailar jag dig.

  Massolit Förlag är ett relativt nystartat förlag och vi jobbar mycket aktivt med att lansera nya författare, samt i det arbetet med sociala medier.
  I vårt ”stall” finns från Sverige Stefan Tegenfalk och Johannes Källström. Båda har fått utmärkta recensioner tidigare och är aktuella med nya böcker i höst.
  Stefan skriver traditionell kriminallitteratur medan Johannes lutar mer åt thriller/skräck.

  I vinter kommer vi ut med Fay Weldons biografi samt återutgivning av en Hondjävuls liv och lustar. Strax efter det kommer Ian Samson som i England är ett ”hett” kort på mysdeckar himlen.

  Massolit jobbar som sagt aktivt med olika medier och just runt bokbloggande vill vi bränna extra krut. Min fråga till dig är om jag får skicka läsex utan kostnad för påseende. Du är inte tvingad att skriva något, det står dig fritt, men om du vill plita ned några ord på bloggen, ris eller ros, båda är välkommet, blir vi hemskt glada!

  Kanske är det så att du inte alls läser någon typ av de böcker vi jobbar med just nu – glöm detta email då! I dags läget erbjuder vi alltså Stefans Nirvana och Johannes Offerrit.
  Om det känns spännande – maila över din postadress.

  Tack för att du tog dig tid att läsa mitt email!

  Vänliga hälsningar


  Malin S
  Massolit förlag AB
  forlaget@massolit.se

  SvaraRadera