lördag 27 november 2010

Lars Kepler - Paganinikontraktet

Uppläsare: Jonas Malmsjö
Paganinikontraktet tar vid ett halvår efter Hypnotisören. Böckerna är helt fristående från varandra. Sveriges generaldirektör för vapenexport hittas hängd i sin lägenhet. Joona Linna kallas till platsen och konstaterar att det rör sig om ett självmord. Samtidigt hittas en kvinna död på en fritidsbåt. Hennes lungor är fyllda av bräckt vatten men hennes kläder och hår är torra och innehåller inga spår av vattnet.

Systern till den mördade kvinnan flyr genom skogen efter sig följer mördaren. Han har ett kontrakt att fulfölja så bytet framför honom måste dö.

Föreställ dig din värsta mardröm, föreställ dig sedan att den blir sann oavsett om du lever eller har tagit livet av dig för att stoppa mardrömmen.

Paganinikontraktet är bättre än Hypnotisören. Jag tycker den har ett bättre tempo som gör mig intresserad och jag vill knäcka historien innan allt avslöjas. Berättelsen är sylvass och riktad rätt mot samhället och Sveriges vapenexport. Spänningsnivån är stundom fantastiskt och jag kan inte sluta lyssna. Svenska deckare tenderar annars att bli mycket tama om man bortser från slutstriderna. Paganinikontraktet bryter mot denna trend och har ett bra medelvärde av tempo genom hela historien.

Betyg: 7

2 kommentarer:

  1. Tyckte Hypnotisören var mycket bättre, och mer samhällskritisk också. Men de flesta verkar tycka som du:-)

    SvaraRadera
  2. Ah, då har jag missuppfattat massan.

    SvaraRadera