tisdag 12 oktober 2010

Göran Hägg - Mussolini en studie i makt

Vad vet du egentligen om Benito Mussolini? En maktgirig diktator som verkade i skuggan av Hitler och som grundade faschitrörelsen. Historien är mer komplex än så. En stor majoritet av svenskar är helt okunniga om Mussolinis historia. Göran Hägg gör ett enormt försök att ändra på detta. Genom dagböcker, biografier och texter på italienska kartlägger han den del av Italiens historia som den radikala Mussolini berör. Det var t.ex. fasciströrelsen som skapade medborgarhälsning där handen sträcks uppåt, handrörelsen kopierades sedan av nazisterna.

Göran Hägg fyller ett tomrum i mitt bibliotek då hyllorna är fyllda av böcker om nazismen och Hitler. Den Italienska fascismen med D'Annunzio och Mussolini är också ett osynligt kapitel i den svenska skolan. Vem känner till att han hade otaliga kvinnoaffärer och inte någon nära vem vilket ledde till hans isolering i toppen. Det är intressant att den första att kritisera diktatorn var Ernst Hemingway som kallade honom för "the biggest bluff in Europe".

Boken blir bitvis tung, framförallt att lyssna på då många namn förekommer och Häggberg tenderar att förlora sig i personkonflikter och retoriska tal. Jag vill ha mer om Mussolinis privatliv och familj utan politikens maktspel. Detta verk är bättre att läsa än att lyssna på.

Betyg: 5

Lärorik: 5
Spännande: 0
Kärlek: 0
Humor: 0

1 kommentar:

  1. En ,som jag ser det, lysande bok, inte minst efter all, på sistone, sedvanlig nedsvärtning av Italien och italienare, bottnande inte minst i en skrämmande okunskap och historielöshet hos svenskar plus PK-hetisk åsiktdiktatur. Jag kom att läsa boken först nu. (Italienboende mest!)

    SvaraRadera

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...