tisdag 10 augusti 2010

Kahaled Hosseini - Flyga drake

Uppläsare: Krister Eriksson
Hossinis berättelse utgår återigen från Afghanistan. Amir lever ett bra liv i landet. Hans pappa är en framgångsrik handelsman och de har det bra. Vid Amir sida finns Hassan, hans ständiga följeslagare och vän. Hassan tillhör de lägre Hazarfolket och är son till Amirs pappas tjänare. Hassan ställer alltid upp och skyddar Amir mot alla som vill honom illa. När Hassan blir misshandlad av ett gäng ligister får Amir chansen att återgälda honom, men han vågar inte utan lämnar Hassan åt sitt öde.

När Sovjetunionen invaderar Afghanistan bestämmer sig Amirs pappa för att fly landet och tar sin son med sig. Amir hamnar i USA där han växer upp och trivs. Hans pappa har svårt att anpassa sig till den stora kulturskillnaden och vantrivs. Amirs tankar går ofta till Hassan och hur han har det i Afghanistan. En dag får Amir chansen att söka upp svaret och kanske få rätsida på de skuldkänslorna han känner gentemot vännen.

Flyga drake är en underbar historia som är svår att lägga ifrån sig. Jag rekommenderar att lyssna på den. Berättelsen väcker ett hav av känslor: hat, irritation, tårar och nyfikenhet. Jag känner hela tiden en irritation mot Amir och hans rädsla och svaghet att inte våga ställa upp för Hassan. Framförallt för hans tvekan i andra delen av boken. Den stora frågan är dock om man själv skulle våga ställa upp. Berättelsen är så bra att det känns som en självbiografi. Att följa Hassan och Amirs uppväxt är också att följa Afghanistans historia. Jag tycker boken är bra men författarens tidigare verk, Tusen strålande solar är bättre.

Betyg: 7

Humor: 1
Lärorik: 4
Spänning: 3
Kärlek: 3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...