fredag 20 augusti 2010

Catharina Ingelman-Sundberg- Kampen mot bränningarna

"Men vad skulle hända om befälet på Zeewijk fick klart för sig att han tänkte lämna skeppet? Skulle de stoppa honom med våld? Han svalde och blicken mörknade. Han kom att tänka på Henrik. Vad skulle kamraten säga? Swerus hade ännu inte yppat något om sina planer. Han kände sig skuldmedveten inför sina egna tankar och hade inte kommit sig för att säga något. Han var inte säker på att kamraten skulle förså. Henrik skulle nog bli besviken, känna sig förrådd.
"Nu du, snart är vi iland!"
Henrik kom skrattande fram till honom och dunkade honom i ryggen.
"Det ska ta mig tusan bli skönt att känna fast mark under fötterna. Det ska vi fira, eller hur? Och sen du, sen blir det Java."


Boken skildrar livet till sjös i början av 1700-talet. Henrik och Swerus tar värvning på en Ostindiefarare som sätter segel mot Kapstaden. Kaptenen på skeppet Zeewijk är osäker och oerfaren. I ett försök att stärka bolagets och mannars tilltro till honom beslutar han sig att bryta mot kursen och leta efter en försvunnen Ostindiefarare som troligen har förlist. På detta skepp finns en dyrbar last av elfenben.

Catharina I-S visar återigen prov på att gestalta en historisk roman. Hennes kunskaper kring sjöfartstiden på 1700-talet är sagolik. Kampen mot bränningarna tillhör dock inte en av mina favoriter från denna författare. Hennes skildringar av kvinnor i historien t.ex. Vikingablot eller Brännmärkt är bättre. Alltför många namn gör historien förvirrad och jag tappar lite av intresset. Men jag vill återigen hylla författarens förmåga att gestalta historien.

Betyg: 5

Spänning: 2
Humor: 0
Kärlek:0
Lärorik: 3

2 kommentarer:

  1. Här är det en bok av Catharina som jag helt har missat. Jag gillar hennes böcker och jag vet inte hur den här har boken har smitit förbi mig.

    Jag gick genast in på biblioteket och bokade boken.

    SvaraRadera
  2. Kul att du hittat något nytt att läsa

    SvaraRadera