måndag 21 december 2009

Johanne Hildebrandt, Förbannade fred

Förbannade fred är den fristående fortsättningen på Älskade krig. Johanne Hildebrandt är känd för sin trilogi om Valhalla samt som krigsreporter i Bosnien, Irak och Darfur.
Förbannade fred skildrar konflikten i Darfur där den afrikanska befolkningen tvingas på flykt från sitt hemland Darfur till flyktinglägren i Tchad. För oss i Sverige har den etniska utrensningen som sker i Darfur blivit en notis som snabbt kan bläddras förbi och ge plats åt mer smakrika berättelser som att Anna Anka ska skilja sig. För att dämpa samvetet lite donerar vi årligen en nätt summa pengar till vad vi tror är välgörande ändamål. Hildebrandt går både in på konflikten i landet samt förskingringen av pengar inom biståndsorganisatorerna.
Berättelsen kretsar återigen kring journalisten Sara Rydberg då hon ska göra ett reportage för en välgörenhetsorganisation i flyktinglägret N'Djamena, Tchad där 30 000 flyktingar bor under miserabla förhållanden.
Hildebrandt delar som alltid upp berättelsen mellan flera olika människoöden som på ett eller annat sätt vävs samman mot slutet. Läsaren får följa Ghalia en femtonårig flicka som flyr undan den Sudan stödda milisen Janjawid. Anders, en svensk SSG-soldat som arbetar under franskt befäl för att skydda flyktingarna i Tchad samt Michael Höglund som spanar via satellit efter fientliga aktiviteter mot befolkningen i Darfur.
Bokens berättelser flyter på med ett bra tempo den hinner aldrig bli långtråkig på grund av de många växlande historierna. Tyvärr tar den för fort slut och jag önskar den varat längre.

Betyg: 8

Lärorik: 8
Humor:0
Kärlek:0
Spänning: 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar