fredag 31 juli 2009

Torey Hayden, Tigerungen

Den enda nackdelen var enligt mig uppfattningen att de flesta av mina kollegor var helfrälsta freudianer, vilket begränsade deras synsätt lika strängt som behaviorismen hade gjort med mina lärarkollegor. Jag var ateisten som hade blivit insläppt i klostret. För mig finns det inget givet mönster enligt vilket vi kan forma alla tolkningar av människors beteende. Vi bygger upp teorier som en metod för att få så pass mycket ordning på kaoset att vi kan åstadkomma en förändring, men det är vi praktiker som har skapat den ordning, därför att det är vi som behöver den. Enligt min åsikt erbjuder varje enskild teori endast en enda väg till tolkning, och precis som när man ska kättra uppför det ordspråksmässiga berget finns det många andra vägar man skulle kunna välja.

Grymt besviken! Jag brukar, skarpt, gilla Torey Haydens skildringar av barns mentala hälsa och mitt intresse var desto större då detta verk är fortsättningen på Rävungen.I Tigerungen fotsätter Torey att berätta om Sheila och hennes liv några år efter den tidigare skildringen. Tyvärr tar Sheila för stor plats, jag vill ha fler karaktärer i en bok. De olika barnens individuella problem är intressant att följa t.ex. Violet som diagnostiserats med barnschizofreni och ser vampyrer överallt, 8-åriga Tamara som lider av depression och ständigt försöker skära sig eller David som är mordbrännare. Dessa personer får ytterst lite plats om ingen alls och läsaren inte får veta hur deras utveckling gick.
Jag har haft ytterst svårt att ta mig igenom denna bok, vilket har gjort att intresset för att läsa de senaste veckorna legat på noll.

Betyg: 3

Spänning: 1
Kärlek: 0
Humor: 1
Sorglig: 3

2 kommentarer:

  1. Informativt med bokblogg även om jag saknar din livsblogg något! Ska iaf titta här nästa gång jag ska köpa en bok. uppskattade innehållsgraderingen massor! Hoppas din sommar är nice :o)

    SvaraRadera
  2. Tackar Anna. Kommer fortsätta med bokbloggen, den andra får ligga på hyllan lite, men vem vet kanske i framtiden.
    Hoppas allt är bra med dig :)

    SvaraRadera