tisdag 12 juli 2016

J.K Rowling - Den tomma stolen

Missuppfattning var stor efter utläsningen av detta verk, då jag trott att Den tomma stolen var en deckare. Den visar sig istället vara ett skönlitterärt verk med ett omfattande spindelnät att sätta sig in i. 

Den engelska småstaden Pagford glider in i ett chocktillstånd när Barry Fairbrother oväntat dör, knappt fyrtio år gammal. Utåt sett tycks staden med sitt kullerstenstorg och den historiska klosterkyrkan vara en idyll - men under den vackra ytan döljer sig en ort i krig. Rika i strid med de fattiga, tonåringar i kamp med sina föräldrar, hustrur i krig med sina män, lärare i fejd med sina elever. Mörka hemligheter finns sannerligen i staden Pagford. Och när Barry dör efterlämnar han en tom stol i grevskapsrådet, en stol som snart blir anledningen till den värsta strid som det lilla samhället någonsin har varit med om. Vem kommer att vinna det val som kännetecknas av lidelser, falskhet och oväntade upptäckter? Den tomma stolen är en suggestiv och oavbrutet överraskande roman som dessutom innehåller en stor portion svart humor. Källa: adlibris

Den gör mig irriterad och frustrerad då småstadslivets fördomar är gigantiska och ingen kan se längre än näsan växer. Allt centrerar runt den egna figuren, den egna familjen och inget avvikande beteende accepteras. Jag är glad att Rowling lyfter ämnet och på ett så skickligt sätt väver upp, knyter samman och löser upp berättelsen. Det låga betyget beror framförallt på mitt ointresse att lära känna karaktärerna och minnas deras plats i spindelnätet vilket gör allt till en gröt av namn i mitt huvud. Dessutom tar frustrationen över människors trångsynthet och fördomar över vilket gör att jag ser svart. 

Betyg: 5

Förlag: Bonnier audio
Speltid: 21, 5 h
Uppläsare: Thomas Bolme
Författarland: Storbritannien
Adlibris
Bokus
Genre: skönlitteratur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar