torsdag 5 maj 2016

Brandon Sanderson - Mistborn: sista riket

En liten pärla som har fått vänta länge på min uppmärksamhet. Brandon Sanderson hörde jag först tala om för några år sedan då han fick i uppdrag att axla Robert Jordans mantel och avsluta mastodontprojektet Wheel of time. Mistborn fångade också mitt intresse tack vare ett inspirerande omslag. 

Mistborn placeras i en gränszon mellan ungdom och vuxen fantasy. Huvudkaraktären är flickan Vin som tillhör Skaa-släktet och därmed är längst ner på samhällspyramiden i en aristokratisk värld styrd av Överstehärskaren. Inom aristokratin finns människor som kallas dimfödda och därmed kan använda allomantik. Det innebär att de kan utnyttja magi för att manipulera metallers egenskaper och utnyttja dem för att t.ex. kontrollera känslor, få styrka eller kunna flyga. Vin får reda på att hon också är allomantiker och hon hamnar snart, mitt i aristokratins maktspel.

Översättningen är mycket skickligt gjord och jag gillar språkets flöde, samt att det finns en ordlista längst bak i boken för den läsare som tidigt vill lära sig mer om allomantikens förmågor. Jag är NO-lärare och uppskattar att Sanderson har lagt ner tid på att forska kring metaller och deras egenskaper. För att sedan införa sin egen tolkning av kunskapen i Mistborn. Sidorna flyger fram och jag önskar att min senaste bokbeställning innehållit den andra boken i serien (ännu ej översatt till svenska). Mistborn är spännande, med en mikronivå av kärlek och med inslag som för mina tankar till Studio Ghiblis Spirited away.

Betyg: 9

Förlag: Modernista
Utgiven: 2015
Författarland: USA
Sidor: 752
Översättning: Lottie Eriksson
Adlibris
Bokus
Genre: fantasy

2 kommentarer:

  1. Hmm kanske får ge den här en chans i sommar. Har varit sugen på fantasy igen, var ett bra tag sen. Jag har blivit tillsagd av en bekant att Brandon Sandersons The Stormlight Archive-serie är "det bästa någonsin inom fantasy" mer eller mindre. Har dock tvekat eftersom serien verkar kunna bli hur lång som helst och bara har börjat, mer eller mindre.

    SvaraRadera
  2. Ah, den har jag inte gett mig in i. Får bli ett sommarprojekt.

    SvaraRadera