söndag 13 mars 2016

John Boyne - Pojken i randig pyjamas

Bruno kan inte förstå att hela familjen måste flytta från deras fina hus i Berlin. Det nya huset är litet och utsikten från Brunos egna rum är konstig. Varför sitter det ett taggtrådsstängsel där utanför och varför får han inte prata med människorna på andra sidan. De konstiga människorna som alla går omkring i randiga pyjamaser. Bruno saknar sina vänner i Berlin och här finns inga barn som han kan leka med. En dag bestämmer sig Bruno för att ge sig ut på ett äventyr längs staketet. Han får snart syn på en prick som visar sig vara en pojke i hans egen ålder.

Det här är en hemskt, intressant bok som alla ungdomar borde läsa. Den har fått utstå mycket kritik för att inte vara baserad på verkligheten, men den är ändå en upplysande berättelse om förintelsen ur ett barns perspektiv. Kritiken riktas främst mot att befälhavare över Auschwitz inte hade med sina familjer till platsen samt att Brunos barnsliga syn över platsen och människorna på andra sidan stängslet är just för barnsliga för hans ålder. En ytterligare motsägelse är att inga barn skulle ha funnits i koncentrationslägret, vilket inte sant. Det fanns barn i lägret, flera av dem fick utstå hemsk tortyr som utfördes i vetenskapens syfte av doktor Mengele. 

Boken är ett ypperligt exempel på ett verk som föräldrar borde läsa tillsammans med sina barn. Både för trygghet och för att det kommer skapa många frågor från barnet, framförallt om döden och hur människor kan behandla varandra så illa. I dag går fler och fler länder ut och förnekar landets och dess befolknings inblandning i förintelssen. I Polen pratar man numera inte om polska koncentrationsläger utan om tyska koncentrationsläger i Polen. Självklart var koncentrationslägren tyska men länge förnekade Polen vad som skett i landet, framförallt pga judehatet i landet. Läs gärna denna artikel, klicka här

Betyg: 7

Förlag: B Wahlström
Speltid: 5,5 h
Uppläsare: Peder Falk
Författarland: Irland
Utgiven: 2006
Adlibris
Bokus
Genre: barn och ungdom

3 kommentarer:

 1. Den faktiska historia är mycket tydlig. Koncentrationslägren var tyska. Stolpar var de första fångarna i Auschwitz och var den näst största kategorin av offren dödats.
  Försök inte att förväxla offren med de faktiska förövarna. Det är Förintelseförnekande.

  SvaraRadera
 2. Klart att koncentrationslägren var tyska, men min poäng ligger i hur Polen gömde undan det som hänt i landet. Jag förstår inte vad du menar med Stolpar. Du borde läsa denna artikel: http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/sa-jagades-polens-judar-aven-efter-forintelsen/

  SvaraRadera
 3. Och Förintelseförnekelse är att ta i så du spricker. Hur vore det att berätta ditt namn så att vi kunde diskutera lite mer kring ämnet Polen och Förintelsen.

  SvaraRadera