tisdag 5 januari 2016

Kortrecensioner

För lite tid och bitvis bloggtrötthet gör att jag sammanfattar de sista böckerna jag läste under 2015 mer kortfattat än jag brukar. Fler kortrecensioner kommer. 

Jag, en av David Levithan var en av bokfavoriterna under 2015. Tipset kom från min inspirerande vän och numera kollega Elisabeth. En vaknar upp varje dag i en ny människokropp. En tar över kroppen för en dag, makten till trots så väljer En att vara ödmjuk mot värden, håller sig neutral vilket är svårt när livet under en dag består av möten, svårigheter, prov och relationer. För En som var dag möter en ny verklighet går det inte att knyta an till någon, men plötsligt träffar En Rihannon och blir blixtförälskad. Hur ska relationen upprätthållas? Störst av allt är kärleken, men kan den överleva allt?

Elisabeth och jag diskuterade framförallt om En var en kille eller tjej. Jag ansåg tjej medan min kollega ansåg det motsatta. Elisabeth arbetar med boken i sin undervisning. 

Betyg: 8Röd drottning av Victoria Aveyard är en bok jag valde ut efter det snygga omslaget samt att baksidans text lockade mig till läsning. Min sammanfattning kan inte göra baksidan rättvis så jag använder mig av Adlibris. 

I sjuttonåriga Mare Barrows värld är samhället inte uppdelat efter klass, religion eller kön - utan efter blod. De silverblodiga är supermänniskor med häpnadsväckande förmågor, regerar över de vanliga röda och använder dem som soldater, arbetar och tjänare. Mare hör till den röda delen av befolkningen och ser inga tecken på att den världsordning hon växt upp med någonsin kommer att rubbas. Men när hon genom en ödets nyck börjar arbeta som tjänare vid det kungliga Solpalatset förändras allt. Till sin egen och hovfolkets stora förvåning upptäcker Mare att hon själv besitter en unik och dödlig förmåga, trots sitt röda blod. 

Betyg: 7


John Greens - The fault in our stars. 
Jag måste vara en av få i världen som inte ger denna bok högsta betyg. Den är välskriven och balanserar en jordnära historia på ett intressant och lärorikt sätt. Jag suktar efter fantasy och science fiction och vill med böckernas hjälp fly vardagen vilket är svårt med denna bok. Jag skäms över att inte ge boken högre betyg då bokens budskap handlar om livet. Att leva livet fullt ut även om du ha cancer med en dödlig utgång vilket gör att din livslängd förkortas avsevärt. 

Hazel Grace diagnostiseras med fjärde stadiet av sköldkörtelcancer vid 13 års ålder. Två år senare sker ett medicinskt mirakel och tumörerna krymper. Hazel blir ivägtvingad av sin mamma till kyrkans stödgrupp för unga med cancer och där träffar hon Augustus Waters som också varit sjuk i cancer och fått amputera benet. Intresse uppstår och de börjar umgås och blir kära. 

Betyg: 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar