lördag 28 november 2015

Anna Jansson - Alla kan se dig

Jag älskar Anna Janssons värld när min egen värld är stressig och framförallt lite höstgrå. Hon skapar historier som är lätta att hänga med i och som inte kräver en alltför aktiv hjärna, men ändå missar jag inte en stavelse eller detalj i handlingen. Jag har nu kommit ifatt Janssons böcker och hoppas att hon snart ger ut en till då våren hägrar med nationella prov och betygsgivning.

En åldrad skolfotograf blir brutalt nedslagen i sitt hem på norra Gotland. Någon har försökt tända på hans arkiv. Han hittas död efter fyra dygn.

Tomas Hartmans mor blir misshandlad och lämnad i skogen för att dö. Hon minns vagt att någon filmade henne.

När Maria Wern tar över utredningen hotar mördaren att lägga ut Marias privatliv i offentligheten. "Det kanske är det enda vapen som behövs i framtiden", spekulerar Per Arvidsson, "den offentliga skammen".

I sin nya kriminalroman tar Anna Jansson upp högst aktuella teman. Med ett enda sänd på datorn kan en bild nå tusentals anhängare i ett nätverk. Vad händer när vi aningslöst lägger ut bilder ur våra liv på Facebook? Vem får tillgång till dem? I fel händer kan våra mest privata bilder vara ute i offentligenheten. Och vad är vi beredda att göra för att slippa skammen? Källa: bokus.com

Anna Jansson tar upp aktuella ämnen, även om jag tycker de bitvis är överdrivna. Jag möter ungdomar dagligen som visserligen månar om sin självbild på sociala medier men inte till den grad att de skulle misshandla äldre människor till döds för att bevara den intakt. Ge ungdomar idag mer tilltro och lägg mer tid på att lyssna på deras berättelse och förstå internetkulturen de omger sig med (framförallt att ungdomar inte längre använder sig av Facebook).

Boken är också aktuell utifrån hur enkelt det är att bli uthängd tack vare sociala medier. SÄPOSs anklagelser mot 22-åringen var utan grund och nu kommer den personen för resten av sitt liv vara anklagad att vara terrorist då en enkel Google-sökning för alltid kommer para ihop hans namn med ordet terrorist. SÄPO och nyhetstidningar idag borde lära sig mer grunder i källkritik. 

Betyg: 5

Förlag: Norstedts
Uppläsare: Marie Richardson
Utgiven: 2015
Författarland: Sverige
Bokus
Adlibris
Genre: deckare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...