fredag 2 oktober 2015

Marie Lu - Legend

Jag har sett författarens titlar lite här och där på biblioteket och i bokhandeln. Min förhoppning var att boken skulle bli inläst men det blev tillslut dags att ge upp tanken och lyfta upp bokryggen mot taket. 

Legend tillhör min favorit genre inom ungdomsböcker, en dystopisk framtid som inte riktigt avslöjar sin hela historia. Det har gått flera generationer sedan de stora krigen startade med kolonierna. Städerna i västra USA slog sig samman för att bilda en egen republik. Idag styrs de av sin folkkäre ledare som ingen ifrågasätter. Statens barn genomgår ett test när de är 10 år gamla, i testet ingår skrivning, fysik, psykologi, matematik och mycket mer. Testet resultat avgör barnens framtid. Klarar de inte testet får de aldrig återse sin familj utan skeppas iväg för att jobba i republikens industrier. Klarar de testet med höga resultat har de chans att avancera till de högre samhällsskikten där privilegierna är enorma t.ex. elektriskt ljus, mat på bordet, en inkomst och sjukvård. 

June är ett geni som är den enda i republiken som fått högsta poäng på testet. Hon utbildar sig nu för att bli en strategier i kriget mot kolonierna som fortfarande pågår. Day är ligisten som ensam kämpar mot republiken. Han ser fattigdomen som breder ut sig i de nedre klasserna, hur de som svälter inte får hjälp mot pestsmittan som härjar och de som misslyckas med testet mystiskt försvinner. 

Jag gillar boken och karaktärerna, men blir irriterad över att June inte ser fattigdomen och misären i de nedre klasserna fören hon själv besöker dem. I en diktatur kan information förfalskas med June har tillgång till teknologi och resurser så förnekelsen förstör inledningen av boken. För övrigt är verket enormt bra och klart godkänd inom min favoritgenre. Jag gillar hur denna genre fokuserar på orättvisor, svart och vitt istället för alltför mycket kärlek mellan två karaktärer. 

Betyg: 

Förlag: Modernista
Sidor: 291
Utgiven: 2013
Översättare: Katarina Falk
Författarland: USA
Bokus
Adlibris
Genre: ungdom

3 kommentarer:

  1. Låter som en väldigt intressant bok. Ska lugnt kolla upp den :)

    SvaraRadera
  2. Gör det, nästa del står och väntar i min hylla

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera