onsdag 28 oktober 2015

Kristian Lundberg - Yarden

Min första reaktion över ljudboken är att författaren har en seg och oinspirerad röst, men när väl boken är klar inser jag att författaren gör ett genidrag i att läsa upp den själv. Dels är det hans egen berättelse och dels sätter han den rätta tonen genom hela historien. Det här är en upplysande, lagom kort och intressant bok. 

Yarden skulle lika gärna kunna utspela sig under 30-talets Sverige. En tid då fackföreningar inte har någon makt, där arbetar kämpar för att få timanställning för dagen och där minsta felsteg eller klagomål leder till att du inte längre är välkommen. Men detta är inte 30-talets Sverige utan Sverige i nutid. 

Yarden är platsen där papperslösa och andra som saknar utbildning samlas för att få arbete för dagen. Några timmars arbete kan göra skillnad på om familjen får mat på bordet eller inte. Arbetsvillkoren är vedervärdiga, vid ett tillfälle får Lundberg arbeta med bilar på ett lastfartyg. Takhöjden var så låg att arbetarna fick gå böjda under dagens alla arbetstimmar, under de få raster som existerar fick de ligga raklångt på fartygets golv för att kunna sträcka ut ryggen. 

Kristian Lundbergs bok är ett bra exempel på hur viktigt det är med fackföreningar. Framförallt att vara med i dem av sympatisjäl för andra som inte har det lika bra som en själv. 

Betyg: 7

Förlag: Ordfront ljud
Speltid: 3 h 59 min
Uppläsare: Författaren själv
Utgiven: 2010
Författarland: Sverige
Adlibris
Bokus
Genre: Biografi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar