fredag 21 augusti 2015

Kristina Sandberg - Att föda barn

Aldrig har jag mött en så bitter och tvivelaktig person som Maj i litteraturens värld. Hon har så låg självkänsla att det är skrämmande. Hennes bitterhet, avundsjuka och hemlängtan kryper in under huden på mig och får mig att önska att boken snart ska ta slut så att jag kan få uppleva en mer positiv tillvaro under mina cykelturer till och från jobbet. "Maj! för sjutton ryck upp dig och se något positivt i tillvaron."

Det här är trettiotalets Sverige. Inga moderna hjälpmedel i köket och att vara hemmafru anses vara en respektabel syssla. Maj växer upp under enkla förhållanden i en industristad. Hennes mamma har flera jobb för att kunna försörja familjen sedan hennes far blev arbetslös när Kreugerkraschen inträffade. Maj blir gravid med Tomas och hamnar i en kulturkrock. 

Uppläsaren Andrea Irving gör en makalöst bra jobb att förmedla Majs röst. Hon gestaltar Majs bittra och fördomsfulla tankar på ett skickligt sätt. Boken är mycket välskriven och annorlunda gestaltat. Skildringar från ett Sverige under trettiotalet är bra efterforskade och trovärdigt gestaltade. Jag önskar bara att författaren tog in lite mer av samtiden i berättelsen. 

Mot slutet börjar mina nerver och irritation sakta sjunka till en normal nivå och jag börjar nästan känna medlidande med Maj som försöker skapa en normal tillvaro och familjeliv med en alkoholiserad man. 

Betyg: 4

Förlag: Norstedts
Speltid: 17 h
Uppläsare: Andrea Irving
Utgiven: 2010
Författarland: Sverige
Adlibris
Bokus
Genre: Skönlitteratur

2 kommentarer:

  1. Hm, jag håller på att läsa den här men tycker den är svårläst med alla tankar. Kanske borde testa att lyssna på den istället.

    SvaraRadera
  2. Ja det gör den mer verklighetstrogen.

    SvaraRadera