lördag 11 april 2015

Carlos Ruiz Zafón - Vindens skugga

Jag har tidigare läst Vindens skugga vid samma tid som den gavs ut på svenska. Då tyckte jag inte alls om boken och tror jag inte ens slutförde läsningen. Idag har jag svårt att förstå mitt gamla jag då boken är spännande  med intressanta karaktärer och innehåll. Vindens skugga är både spännande och mystisk. Zafón har en bra förmåga att åskådliggöra Barcelona på 60-talet. Jag jämför honom gärna med Falcone som skrivit Katedralen vid havet.

Daniel Semper är 10 år gammal när hans pappa tar med honom till de bortglömda böckernas gravkammare i deras hemstad Barcelona. Här finns tiotusentals böcker gömda i en gravkammare som sträcker sig långt under stadens yta. Här hittar Daniel en bok av författaren Julian Carax. Nu blir det Daniels uppgift att ta reda på vad som hänt författaren och berätta hans bortglömda historia. Samtidigt blir han förföljd av en mystisk man med ett brännskadat ansikte som gör allt för att få tag i Carax böcker, hans mål är att utrota dem från jordens yta. 

Detta var ytterligare ett verk vi läste i bokcirkeln. Reaktionen från de som läst boken var måttligt positiv, betyget hamnade på en 6:a. Själv tycker jag den förtjänar en stabil 7:a. Vindens skugga är spännande och påminner bitvis omen klassisk film noir. Det jag saknar är någon form av positiv känsla, det är mycket dystert och de tragiska händelserna avlöser varandra. Jag blir lite kompenserad genom att författaren ger mig ett mysigt slut där flera knutar äntligen får sin upplösning. 

Betyg: 7

Förlag: Norstedts
Utgiven: 2001
Sidor: 479
Författarland: Spanien
Översättare: Yvonne Blank
Adlibris
Bokus
Genre: skönlitteratur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar