måndag 3 november 2014

Barbara Demick - Inget att avundas - Vardagsliv i Nordkorea

Vi känner alla till det kommunistiska och tillslutna landet Nordkorea, oftast genom reportage från journalister som fått tillträde till landet. Reportagen är dock styrda av regimen i Nordkorea, journalister som beviljas tillträde får en snedvriden syn på ett blomstrande och rättvist land och ges inte tillträda att besöka landsbygden.  Detta är i särklass den bästa bok jag läst kring skildringen av vardagslivet i Nordkorea. Den är upplysande och hemsk framförallt under den stora svälten efter Kim Il Sungs död.

För att ta sig igenom 1990-talet med livet i behåll var man tvungen att undertrycka alla impulser att dela med sig av sin mat. För att inte bli galen var man tvungen att sluta bry sig. Med tiden skulle Mi Ran lära sig att passera en död kropp på gatan utan att tänka så mycket på det. Hon kunde gå förbi en döende femåring utan att känna någon plikt att hjälpa till. 

Demick har valt att intervjua människor som hoppat av landet dvs. människor som lyckats fly och komma till Sydkorea. De beskriver ett fattigt land som lever efter förutsättningar som kan liknas vid 1800-talet. Ingen elektrisk ström eftersom landet och dess försörjare kraschade i och med Sovjetunionens fall. Demick har gjort ett fantastiskt och gediget journalistarbete! Jag som läsare känner mig engagerad i människornas liv och hoppas in i det sista att allt ska ordna sig för dem, vilket är en barnslig fantasi.

De som lever i landet hjärntvättas i att tro att det har det bra, att i Kina lever alla under förtryck och fattigdom. De fattiga i Nordkorea lever i ett bondesamhälle där teknologin som används utanför landets gränser måste ses som rena science fiction. Demick väver också in Nordkoreas historia och landets uppkomst. Detta påvisar än en gång att uppdelningen av länder mellan segermakterna efter andra världskrigets slut leder till konflikter och krig än idag. Några politiker i Washington, som knappast visste var Korea låg valde att dra en linje för att dela landet i två i syfte att grusa planer för Sovjet och Japan.

Betyg: 10

Förlag: Natur & Kultur
Sidor: 379
Utgiven: 2011
Författarland: USA
Översättare: Emeli André och Camilla Jacobsson
Ålder: > 15 år
Genre: facklitteratur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar