onsdag 22 oktober 2014

Susan Hill - Kvinnan i svart (radioföljetång på SR)

Under några veckor har jag slagit på P1 vid en given tid på dagen för att följa radioföljetongen Kvinnan i svart av Susan Hill. Denna bok beskrivs som en modern klassiker som om några år enbart kommer betraktas som just en klassiker.

Uppmärksammade läsare har nog iakttagit att detta verk nyligen släpptes som film med Daniel Ratcliff i huvudrollen. Jag har ännu inte sett filmen men den har fått bra recensioner och jag ska försöka ge Ratcliff en chans att visa att han är mer än en kille med ett ärr som slåss mot ondskan.

Susan Hill har skrivit ett verk som redan nu kan beskrivas som en klassiker av den gamla slaget. Språket, miljöbeskrivningar och tempot passar in i en tid på 1950-talet och Björn Granath gör med sin skådespelarröst en förstärkning av miljön i rätt anda. Denna historia bör intas en mörk höstkväll, när regnet smattrar mot fönsterblecket och du smuttar på en kopp varm choklad.

Advokaten Arthur Kipps har fått i uppdrag att utreda dödsboet efter Alice Drablows vilket innefattar en stor egendom som heter Eel Marsh House som ligger isolerat på den brittiska landsbygden. Väl på plats i den lilla byn tycker han att den lokala befolkningen beter sig underligt så fort han nämner sitt uppdrag och Drablows namn. Begravningen är stillsam och närvarande är bara han själv, prästen och en mystisk kvinna i svart. När Arthur frågar om kvinnan i svart blir människorna omkring honom mer tystlåtna och vänder bort blicken. Vilken historia ruvar hon på och vad hände egentligen i Eel Marsh House?


Betyg: 6

Uppläsare: Björn Granath
Antal delar: 16
Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Review: Visning pågår

Visning pågår by Sofie Sarenbrant My rating: 3 of 5 stars Jag försöker förstå mig på Sarenbrants storhet dvs. v...