tisdag 9 september 2014

Eva Hornung - Hundpojken


Det här en bok som växer och bli bättre desto mer jag lyssnar. Jonas Malmsjö gör som vanligt ett strålande jobb, med hans tydliga och medryckande röst missar jag inte en stavelse. 

Författaren har en härlig förmåga att åskådliggöra en bildmiljö ur en text som jag att jag under berättelsen ser Moskkvas slumkvarter framför mig. Hennes berättelse är tidlös eftersom jag till en början inte kan klargöra i vilket årtionde jag befinner mig.  

Hundpojken kretsar kring Romotjk som hittas och adopteras av en folk hundar när han är 4 år gammal. Han närs av en tik som han kallar Mamotjka och med hjälp av flocken fostras han till en medlem och att bli en hund. Det är fascinerande att följa flockens beteende och hur Romotjk alltmer anpassar sina förmågor till deras gemensamma leverne. Flocken är den lilla glimt av lycka och glädje läsaren får i en berättelse som annars är fylld av misär för de fattiga djur och människor som lever i Moskva slum. Mitt nyfödda moderhjärta blöder när barn och spädbarn far illa, våldtas, blir beroende och misshandlas av milisen. 

Liv och död, fattig och rik är oerhört tydlig för läsaren vilket gör detta till en bra bok för högläsning alternativt som ljudbok i en klass. Den passar både högstadiet och gymnasiet och skapar många intressanta diskussionsämnen. Jag tror den är svårare att använda som klassuppsättning, bättre med det tidigare nämnda. Den går att använda ämnesövergripande t.ex. samhällskunskap, svenska och biologi där det går att diskutera samhällsklasser, sjukdomar, djurs beteende och mycket mer. Det gripande slutet kommer väcka många diskussioner.

Betyg: 6

Förlag: Bonnier audio
Uppläsare: Jonas Malmsjö
Författarland: Australien
Utgiven: 2012
Speltid: 10 h 25 min
Bokus
Ålder: >13
Genre: samtida skönlitteratur

2 kommentarer:

  1. Jag är riktigt sugen på att lyssna på den här faktiskt.. Visst vann den Stora ljudbokspriset här om året? :)

    SvaraRadera
  2. Det måste jag kolla upp men det ringer någon klocka

    SvaraRadera